Fűtés a mobilházban

Norvég fatüzelésű kandallók és kályhák

JOTUL szabadon álló kályhák

Norvég fatüzelésű kandallók és kályhák

A norvég gyártmányú JOTUL fatüzelésű öntöttvas kandallók és szabadon álló kályhák egy nagyon szép hagyományt idéznek fel, mellyel a természethez kerülünk közelebb. A tűz látványa és hangulatos játéka különös élvezeti és esztétikai élményt rejt, mindamellett, hogy üzemeltetési költségek terén komoly anyagi megtakarítást nyújt. A gyártó nagy múltra visszatekintő cég, így mindenekelőtt tartja a környezetvédelmet és a minőséget.

JOTUL szabadon álló kályhák


A JOTUL szabadon álló öntöttvas kályhái részletekben gazdag, precíz kidolgozásuk révén a lakás díszének is beillenek. Mindemellett rendkívüli teljesítményleadásra képesek, így még a legkisebb modell is akár az egész lakás kifűtésére alkalmas. A kályhák előnyei közé tartoznak, hogy kicsi a helyigényük, gazdaságos és egyszerű a kiépítésük, akár szakmunka nélkül is beépíthetőek. Egyes típusok még melegítésre vagy főzésre is használhatóak. Széles választékban, klasszikus és modern formatervezésben is kaphatók.

Miért válasszon JOTUL kandallókat vagy kályhákat?


1. Norvég tradíció
A JOTUL cég 1853 óta készít öntöttvas kandallóbetéteket és kályhákat, mely az egyetlen cég, amely ilyen terméket gyárt Norvégiában. A JOTUL termékek koncepcióját a zord északi éghajlat alakította ki, ahol a hosszú, -40 °C-os hideg telek a megszokottak.

2. Magas minőségű öntöttvas
A kandallóbetéteket és kályhákat a JOTUL magas minőségű követelményeknek eleget tevő öntöttvasból készíti. A gyártó a legkorszerűbb öntvény előállító gépeket használja – ez garantálja a legmagasabb minőséget.

3. Hosszú égési idő
A JOTUL által kifejlesztett korszerű fa elégetési technológia biztosítja a maximális hatékonyságot minimális fa felhasználás mellett. Az égési idő teljesen megrakott tűztér, fojtott légáramlás esetén eléri a 8 órát. Ezért a JOTUL szlogenje: Gyújtson tüzet este, majd adjon hozzá fát reggel.

4. Magas hatékonyság és teljesítmény
A fa elégetésének hatékonysága a JOTUL kandallóbetétek és kályhák esetében nagyobb, mint 80%. A szerkezeti kialakítás megakadályozza az ellenőrizetlen légáramlást, ezáltal lehetővé téve a lassabb égést, melynek köszönhetően hatékonyabban adja le a hőenergiát.

5. Megtakarítások
Akár fő fűtésként, akár kiegészítő fűtésként használja a JOTUL kandallóbetéteket, kályhákat, úgy jelentős anyagi megtakarítás érhető el tekintettel a tüzelőanyag (fa, fa-brikett) alacsony árára. A JOTUL kandallóbetétek ideálisan használhatóak meleg levegő keringetési rendszerekhez.

6. Környezetvédelem
A legtöbb JOTUL modell úgynevezett CB (Clean Burn) kivitelben is készül, azaz tisztább, két lépcsős égetési eljárással. A CB kivitel minimális szennyeződés kibocsátást tesz lehetővé, mely a kétszeres égetési eljárásnak köszönhető, ahol a füstgázok és felszálló szilárd részek is elégnek. Ez a kettős égetés 40% tüzelőanyag megtakarítást jelenthet.

7. Design
A JOTUL egyik fő tulajdonsága a karakteres, időtálló skandináv design mind a klasszikus, mind a kortárs modelleknél. A formázott öntöttvas, feketére festett vagy színesre zománcozott felülettel készülhetnek. Minden modell üvegajtóval rendelkezik, mely a tűz csodálatos látványát nyújtja. Némely modell nyitott ajtóval is használható, mint egy nyílt kandalló.

8. Hosszú élettartam
A JOTUL a tökéletes funkció és a hosszú élettartam szimbóluma szerte a világon. A JOTUL kályhák és kandallóbetétek megbízhatóan szolgálják a felhasználókat generációkon át.

9. Garancia
A JOTUL – egyetlen gyártóként – 10 év garanciát biztosít az öntöttvas testre és 2 évet az üvegajtókra.

 JOTUL CB-rendszer


A JOTUL kályhák és kandallóbetétek napjainkban megvalósítják a fatüzelés legmodernebb rendszerét, ami az úgynevezett CB (Clean Burn) kivitel.

A rendszer a füstgázok és a felszálló szilárd részek kétszeres égetésén alapszik, melyek a standard – azaz a nem CB – tüzelésű tűztér esetén a kéményen keresztül a szabadba távoznak.

Hogyan működik a CB-rendszer?

A JOTUL CB rendszerű kályhái és kandalló betétei biztosítják a friss levegő beszívását a tűztér alsó vagy hátsó nyílásán keresztül. Ez a levegő felmelegszik az öntöttvas csövekben és a tűztér oldalán, majd irányított fúvókákon át beáramlik a tűztérbe. Itt a levegő összekeveredik az égetés során felszálló gázokkal, egy gázelegy képződik, és a másodlagos égetés beindul. Mialatt ez a folyamat lejátszódik, ami 600 °C-os hőmérsékletet felett indul, a füstgázok és a szilárd részek elégnek.

A CB-rendszer előnyei


1. Magas hatékonyság és gazdaságosság
A másodlagos égetésnek köszönhetően lehetővé válik akár 40%-os tüzelőanyag megtakarítás is ugyan akkora teljesítmény leadás mellett. Ez az egyedülálló eljárás közel teljesen kihasználja a fában rejlő energiát, ezáltal figyelemre méltóan csökkenthető a fűtési költség.

2. Tiszta környezet
A CB rendszer megfelel a legszigorúbb skandináv és észak-amerikai környezetvédelmi normáknak. A CB rendszerű tűztérből a füsttel távozó szilárd részek súlya kb. 5 gramm 1 kg tűzifa esetén – összehasonlításképpen standard kályha esetében ez az érték 50-80g/1 kg.

3. Jobb funkció és szabályozhatóság
A CB rendszerű tűztér korszerű technikai koncepciója tökéletesen egyenletes égetést eredményez akkor is, amikor az égéshez szükséges légáramlás feltételei nem ideálisak. A CB rendszerű kályhák gyorsabban elérik a névleges teljesítményt, így könnyebbé válik a szabályozásuk.

Légfűtés kandallóval


A JOTUL kandallók nagy teljesítményének teljes értékű kihasználásához praktikus kiegészítő a meleglevegő-elosztó rendszer. A megoldás lényege, hogy egy hő- és hangszigetelt flexibilis légtechnikai csővel, idomokkal és egy szabályozható ventilátorral a kandalló melegét szomszédos vagy távolabbi helyiségekbe eljuttatjuk. Így könnyedén biztosíthatjuk akár egy egész családi ház egyenletes légfűtését.

Vízteres kandalló

A kandallók hasznosításának másik lehetséges megoldása a központifűtés-rendszerhez való csatlakoztatás, melyre a JOTUL I 18W kandallóbetét kínál tökéletes megoldást. A kandallóvíztér hőcseréje rendhagyó módon nem a tűztérben történik, hanem a felső kitorkolókürtőben, így mind a látványt, mind a teljesítményt változatlan minőségben élvezhetjük. Az újdonság a megoldásban, hogy a füstgázok hőmérsékletét is hasznosítja. A rendszerben két deflektor és hát csőjárat biztosítja a 26 literes víztartály hatékony melegítését, mellyel együtt a kandalló összteljesítménye eléri a 24 kW-ot, így akár egy egész családi ház önálló fűtését is megoldja.

A nyílt rendszernek köszönhetően bármilyen fűtésre ráköthető, vagy akár használati meleg vizet is biztosíthat. A kandalló kiegészítője a külsőlevegő-bekötő szett, mely a tűzteret zárt rendszerűvé alakítja. A vízteres kandallók jó hatékonyságának előfeltétele a rendszeres tisztítás, mely a JOTUL I 18 W kanadallóban rendkívül egyszerűen elvégezhető a kiegészítőként adott kefével.

A JOTUL l 18 W rendszer előnyei


 • Öntöttvas kandallóbetét.
 • Robusztus, 4 mm falszerkezetű hőcserélő.
 • Magas hatásfok.
 • Gyors, biztonságos beszerelés.
 • Könnyű tisztíthatóság.
 • Nagy hőleadó felület.
 • Utólagosan is beépíthető.
 • Bármilyen rendszerhez beköthető.

A JOTUL termékek gyönyörű lángjátékának látványát az „ablaktisztító” huzatrendszer tökéletesíti, mely az üvegfelület korommentesítéséért felel. Az eddigiek alapján könnyedén belátható, hogy a JOTUL termékek a fatüzelés terén mind esztétikai, mind technológiai megoldások széles választékát kínálja, így a fűtés igazi szenvedéllyé válhat.

A NOBO fűtő paneljei a norvég gyár legsikeresebb termékei

NOBO elektromos fűtési rendszerek

A NOBO C4N, C2N, C4F, C2F, K4N, K2N, T4N, T2N, L4N fűtő paneljei a norvég gyár legsikeresebb termékei, melyeket évtizedek óta gyártanak és már Magyarországon is 1991 óta forgalmazunk. Ezek típusok az elmúlt évek alatt jó néhány változáson mentek át, így a mostani fűtő panelek a legutolsó és a legmodernebb fejlesztéseket tartalmazzák.

A fűtés elve


A fűtőpanelben egy speciális fűtőbetét van, mely nem izzik, ezért élettartalma szinte korlátlan. A fűtő betét felületét alumínium bordákkal megnövelték, így hatékonyabb hőátadást értek el, valamint egy hőtágulást elnyelő csuszkára helyezték el, így működés közben nem kattog, nem ad ki hangot. A fűtőpanelben nincsen semmilyen mozgó mechanikus alkatrész, ami zajt keltene, vagy csak fölös leges energiát venne fel, illetve meghibásodásokat okozhatna. Ezért teljesen megbízhatóan és hangtalanul működik. A panel azon egyszerű elmélet szerint fűt, hogy az alsó nyílásokon beáramló hideg levegőt a fűtőbetét felmelegíti, majd az (a fizika törvényei szerint) a front lapon található kivezető rácson (mely segít a hatékony légkeringésben) keresztül felemelkedik (nem fújja, hanem áramoltatja, mivel nincs benne ventilátor), így a teljes szoba légterét egyenletesen megmozgatja és felmelegíti. Ennek megfelelően a paneleket alacsonyan, a padlószinttől mindössze kb.10 cm magasra kell felszerelni.

Miért gazdaságos


A fűtőpanelek kedvező ára alacsony beruházási költséget tesz lehetővé akár egy helyiség fűtéséről, akár egy többszintes többlakásos ház fűtéséről legyen szó. Ezzel a kedvező beruházási költséggel és az energiatakarékos üzemeltetéssel nem csak az egyéb elektromos fűtésrendszereket előzi meg gazdaságos tekintettében, hanem fatüzeléses rendszereket versenyre kelve bármely energia hordozóval. A fűtőpanelben nincsen semmiféle közeg (olaj, víz stb.), vagy fölösleges motor (ventilátor) ami hatékonyságát rontaná és fölösleges energia felvételt jelentene. Így közvetlenül a levegőt fűti,ami egy természetes cirkuláció hideg le-,meleg feláramlik) révén az egész szobát egyenletesen és gyorsan melegíti fel. Ezért megállapíthatjuk, hogy maximális hatásfokot lehet elérni vele. A panelok legnagyobb teljesítménye 2000 W és a 75 W/m2-es ajánlásból is szintén látszik a kiváló hatásfok és a gazdaságosság. Ugyanakkor a rendszer lényegét az elektronikus berendezések adják. Minden panelban van egy elektronikus termosztát, mely sokkal pontosabb hőmérséklet beállítást tesz lehetővé, mint más hagyományos megoldás (maximálisan 0,5 Celsius eltérés egy teljes szobalégtérben). A saját termosztátok további előnye, hogy minden helyiségnek külön lehet megadni a kívánt hőmérsékletét. Mindezt kiegészítik és komplett rendszerré teszik a különböző,programozható termosztátok, melyről részletes információkat az alábbiakban olvashat.

Méretezés


Norvég ajánlás szerint, illetve a saját magyarországi tapasztalatok alapján az alábbi ajánlásokat adjuk: minimum 75 W/m2(normál belmagasságnál, 2,8 m), vagy 25 W/m3 (jó hőszigetelés esetén). Rossz szigetelés, kiegészítő fűtés, temperáló fűtés, illetve speciális méretű helyiségek esetén egyéni ajánlásokat adunk. A panelek teljesítményei 250-2000 W-ig változnak, melyek különböző méretekben léteznek. Kis helyigényűek, felszerelve a faltól mért vastagsága mindössze 9 cm (C és K sorozat) ,magassága 20 cm, vagy 40 cm, és hossza teljesítménytől és típustól függően változik.

Alkalmazási lehetőségek


A fűtőpaneleket bármilyen megoldásra használhatjuk (lakás, családi ház, nyaraló, albérlet, iroda, üzlet, szálloda, panzió, uszoda, szellőztetés nélküli és vizes helyiségek, stb.), a különböző modul termosztátok pedig segítik a kialakítások személyre szabhatóságát (egy temperáló megoldástól egy teljesen automatikusan vezérelt irodaházig). Kiemelnénk, miszerint az új építésű, könnyűszerkezetes házakban a NOBO fűtőpanelek üzemeltetési költsége sokkal kedvezőbb a hagyományos építésű házakban telepített rendszereknél. Ez is utal arra a fontos tényre, hogy a szigetelés minősége nagyon fontos tényező a fűtésrendszerek gazdaságos üzemeltetésének a szempontjából.

Biztonságos üzemeltetés, karbantartás nélkül


 • A panelek kettős szigetelésűek.
 • Fröccsenő víz ellen védetek, vizes helyiségekben is elhelyezhető.
 • Felületi hőmérséklete maximum 80 Celsius (létezik max. 60 Celsius kivitelben is).
 • IP 24 érintés védelem.
 • Túlmelegedés gátló.
 • A fűtőpanelek üzemeltetésük során semmiféle karbantartást nem igényelnek

Programozások, szabályozások


A panelek elektronikus termosztátjai a pontos hőmérséklet beállítást teszik lehetővé, míg a különböző programozható modulok (termosztátok) a hőmérsékletek előre meghatározását oldják meg. Ezek segítségével a NOBO rendszer kiválóan szabályozható és rendkívül energia takarékos. A programozást röviden összefoglalva úgy kel elképzelni, hogy minden egyes panellel két hőmérsékletet (takarék, komfort) lehet beállítani,amelyek azt biztosítják, hogy amikor nem használják a helységet, egy csökkentet takarék, míg amikor otthon vannak, dolgoznak, vagy más helységben tartózkodnak, akkor egy magasabb komfort hőfokot lehet beállítani. A két hőmérsékletet két toló kar segítségével lehet állítani,tehát a hőmérséklet úgy állítható be a hét bármely napjára és órájára,ahogy azt a változó igények meg követelik. A program beállítástól kezdve teljesen automatikusan működik a rendszer mind ez további energia megtakarítást, és kényelmet jelent fűtött szoba míg haza érek. A termosztát modulokat kicserélhetjük, így a későbbikekben lehetőség van a rendszer további fejlesztésére.